Schaakopleiding

Sinds vele jaren organiseert Rapid Aalter op zondagvoormiddag schaaklessen voor de jeugd.  Deze gaan door van 10 tot 12h in Villa Snoeck, Stationsstraat 69, Aalter.

We gebruiken als leidraad de stappenmethode, ontwikkeld door een aantal Nederlanders om op een geschikte wijze schaakles te geven aan kinderen.  Wanneer de kinderen een bepaald niveau bereiken voegen we hierbij zelf een aantal thema's (strategie, eindspel en opening) toe ter vervollediging van de opleiding.  Teneinde de opgedane vaardigheden om te zetten in hun spel nemen we regelmatig deel aan toernooien.  Zo bestaat er in Vlaanderen een criterium van schaaktoernooien.  Dit is een samenwerkingsverband tussen verschillende clubs om een jaarlijks jeugdtoernooi te organiseren op basis van een gemeenschappelijk concept.  Op het einde van ieder toernooi wordt er een rangschikking opgemaakt die verwerkt wordt in een eindrangschikking op het laatste toernooi van het kalenderjaar.  Ook ons eigen 1-mei toernooi maakt deel uit van deze criteriumformule.  Daar deelname aan deze toernooien onderdeel vormt van de schaakopleiding wordt voor de meeste toernooien het inschrijvingsgeld betaald door de club!

Voor onze beginnende schakers gebruiken we sedert 2017 ook een online leerplatform (Chessity). De kinderen krijgen de mogelijkheid hiermee op een eigen tempo vooruitgang te maken en kunnen ook al eens wat oefenen op dit platform. Het programma wordt nog altijd actief ontwikkeld en gebruikt sinds kort artificiële intelligentie om de beginnende schaker en de coach te ondersteunen. Een account is dan ook strikt persoonlijk. Het is bovendien in het Nederlands beschikbaar en we stellen het tevens ter beschikking (met een coach) voor ons digitaal lidmaatschap!

Onze leerlingen krijgen na verloop van tijd ook de kans om deel te nemen aan de interclub (de Belgische competitie).

Een goede instapleeftijd om te starten met schaken bestaat er eigenlijk niet, zelfs volwassenen kunnen het spel aanleren.  Om een goede jeugdopleiding te verkrijgen pogen we echter homogene groepen te maken, zodat starten tussen het eerste en derde leerjaar een goede instap is.  Voor wie later wil beginnen voorzien we dan een versneld traject zodat ze met hun leeftijdsgroep kunnen aansluiten.

Een lesjaar volgt zo een beetje ook de schoolkalender.  We starten in september met een aantal kennismakingsdagen, waarna de lessen starten in oktober tot in de maand mei/juni.  Tijdens schoolvakanties wordt geen les gegeven.

Onze lesgevers zijn Simon, Martin, Anton, Xavier, Warre en Jörg.

Wil je meer informatie?  Kom gerust eens langs op zondagvoormiddag of stuur een mail naar onze jeugdleider (jeugdleider[at]rapidaalter.org)

reportage telefacts van maart 2014

Geen opmerkingen: