zondag 5 november 2017

Warre wint het 32ste Open van Le Touquet en scoort eerste IM norm

Van zaterdag 28 okt tot en met vrijdag 3 nov ging dit gekende toernooi door in het pittoreske Le Touquet.  Een aantal jongvolwassen rapido's en hun ouders 😊 kennen dit toernooi en hebben in het verleden dit een aantal keer als herfstvakantie opgenomen in hun kalender. Je krijgt niet zoveel de kans om dit te doen, de herfstvakantie valt immers niet altijd gelijktijdig met onze Franse buren.
Er zijn in deze week 9 ronden af te werken op het internationaal gekende tempo van 1h30 voor 40 zetten + 30 min met 30 sec per zet vanaf de eerste zet.
Er werd regelmatig iets gepost op facebook, maar dit is natuurlijk wat vergankelijk en zijn prestatie verdient het om in de geschiedenisboek van onze schaakvereniging te staan.
Hij kon starten met 2 uit 3, een verliespartij tegen een stevige IM (2490 elo).  In de vierde ronde kwam de eerste GM aan het bord. Hij heeft het laatste anderhalf jaar wel nog eens tegen een GM gespeeld en verloren natuurlijk. De eerste keren ben je waarschijnlijk als jonge schaker behoorlijk geïntimeerd door het grote schaakgeweld.  Niet deze keer dus, remise. Na vier ronden was zijn toernooi eigenlijk al geslaagd te noemen, remise tegen een GM! Maar zo dacht Warre er niet over. In ronde 5 was een vrouwelijke GM zijn tegenstander.  Ik had het even opgezocht, van Georgische afkomst en 25 jaar. Zo weet je ook dat deze dame waarschijnlijk nog niet van haar topschaak af is.  Hier kon hij de partij winnen. Nu was zijn toernooi al meer dan geslaagd hé en werd zijn prestatie al eens besproken aan de keukentafel tijdens het avondeten. In ronde 6 kwam een volgende IM opdagen. De man was al iets ouder en zijn elo leek ook al wat gedaald.  Ervaring te over dus, geen probleem om hier iets te laten liggen. Ook hier winst!
Dan sta je daar met 4,5 uit 6, vooraan in de rangschikking met je 2045 elo tussen al dat groot geweld. Krijg je een volgende GM in ronde 7, een auteur van verschillende openingsboeken.  Ze weet je ook wat zijn sterke kant is.  Het begon op een sprookje te lijken, ook hier kon hij remise behalen.  In ronde 8 kwam de blijkbaar goed presterende FM en voormalige voorzitter van de FFE aan het bord plaatsnemen. Ook hier kon onze rapido de winst binnenhalen. Nog één ronde te gaan en met 6 uit 8 stond hij netjes tweede (als eerste van een groepje met 6) en was er één iemand met een halfje meer.  In de laatste ronde mocht de eerste aantreden tegen een collega GM en Warre kreeg (natuurlijk) ook een GM voor zich (bord 2).
Het was een mooie vrijdagnamiddag en mijn tweede helft had op deze dag reeds lang een verlof gepland. We waren dus gezellig aan het fietsen langs Oost-Vlaamse wegen toen plots het bericht kwam dat hij had gewonnen. Zalig.
Blijkt dat het eerste bord remise speelt en onze rapido op scheiding het toernooi wint en een IM-norm binnenhaalt. Moet je de rangschikking eens zien. Daar sta je dan, 15 jaar en 2045 elo. Geef er nog maar zo'n lap op Warre.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten