zaterdag 28 oktober 2017

Liga kampioenschap Oost-Vlaanderen, dag 1/2

In het eerste weekend van de herfstvakantie wordt traditioneel in verschillende provincies het liga kampioenschap georganiseerd.  De club van Zottegem is dit jaar organisator en we mogen met z'n allen naar het idyllische Michelbeke om twee dagen te schaken (aan de voet van de Berendries!).
Vier jonge rapido's willen hun kans wagen om een deelname ticket te veroveren op het Vlaams kampioenschap.  Bij de -12 Arne en Volodimyr, bij de -14 waren dit Tibo en Nathan.  Voor Tibo wordt het vooral een weekend  om schaakervaring op te snuiven.  We hebben nog even het noteren geoefend tijdens de eerste ronde (een bye om te starten).  Zo konden we zijn partijen eens samen nakijken en hem de regels van de opening laten ontdekken.  Vooral het correct verdedigen van zijn stukken is nog moeilijk.  Maar in de sterke -14 reeks starten is natuurlijk geen cadeau. Nathan kon vlot twee partijen winnen op de eerste dag.  Een foute berekening bij het proberen insluiten van de dame kostte hem wel 2 pionnen en later de partij tegen een haalbare tegenstander. Dit wordt nog spannend op de tweede dag.
Bij de -12 mocht Volodimyr in de eerste ronde direct op het eerste bord tegen topspeler Igor. Het verschil was duidelijk te groot. Daarna was hij tevreden met een zettenherhaling (remise) door de tegenstander in een betere stelling.  De schrik om na twee rondes nog met een nul te staan.  Ik heb hem de goede verderzetting zelf laten ontdekken en aangemoedigd om dergelijke stellingen verder te spelen en iets bij te leren.  Scoren is voor later :-).  Arne mocht starten op het tweede bord en kreeg hapklare schakers voor zijn bord.  Met Pjotr was het iets moeilijker maar kwam de winst wel vlot op het bord.  In de ronde vier waren er slechts twee spelers met drie zodat we op de eerste dag reeds een toppartij mochten volgen (Arne-Igor). Toen de partij een kwartier'ke bezig was ging ik al eens piepen en merkte ik een hangend stuk bij zwart. Na enig zoekwerk zag ik geen goede oplossing voor de zwartspeler.  Wat later bleek er inderdaad een stuk verdwenen bij zijn tegenstander :-), nog even de ontwikkeling verzorgen en er was voor zwart geen ontkomen meer.  Arne eindigt de dag met een vier uit vier.  Nog drie partijen te gaan. Met een paar lastige klanten in de top worden we vandaag zeker nog verwend met spannende partijen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten