dinsdag 1 november 2022

Oostvlaams kampioenschap

Een druk schaakweekend achter de rug, met 2 intensieve dagen in Zottegem. Bij de -12 spelen Marcus en Corneel voor het eerst een meerdaags tornooi mee. De start is moeilijk, maar op het einde van de eerste dag scoren ze mooi in de middenmoot. Die lijn wordt voortgezet op dag 2, beiden zijn geplaatst voor het vlaams met een 6-de en 7-de plaats op 11 deelnemers.

Bij de -16 hebben we 4 spelers. Volodimyr zorgt in de eerste ronde al direct voor de grootste verrassing van het tornooi, hij verslaat de sterkste (qua ELO) speler van het tornooi in een vlotte aanvalspartij. Jammer genoeg kan hij dit niet verder zetten in het tornooi, hij maakt teveel stap 3 fouten waarmee je op dit niveau niet mee wegkomt. Met een teleurstellende 3 op 7 is Volodimyr niet geplaatst.

Sidan trekt de lijn van de vorige maanden gewoon door, de eerste ronde wordt wat verrassend remise maar daarna volgt er 3 op 3. De laatste ronde bereiden we op 5 minuten een nieuwe opening voor, alleen wat algemene ideeën. Sidan slorpt het allemaal op en wint de partij tegen een sterke tegenstander. Dag 2 begint met een hard bevochten remise, daarna tegen de leider van het tornooi. Sidan komt in de verdrukking, mits hardnekkig verdedigen blijft hij overeind en wint zelfs een stuk voor een pion. De tijd is echter bijna op en met de 10' per zet bonus blijft het lang spannend, maar uiteindelijk niet genoeg tijd om het af te ronden. De energie is op voor de laatste ronde, een 5-de plaats en geplaatst voor het vlaams.

Thales zorgt voor de grootste verrassing : dag 1 was al zeer goed met heel logische winstpartijen tegen de subtop. Bij Thales zag je vroeger al uitschieters met heel gestructureerd schaak, in deze 2 dagen houdt hij het niveau constant hoog. Dag 2 komen de toppers, de eerste ronde een hard bevochten remise met de beste kansen voor Thales. Ronde 2 gaat Thales all-in in een benarde stelling, hij offert correct een toren voor een niet zo evidente mataanval, die hij helemaal uitgerekend had. In de laatste ronde tegen de leider is ook hier de energie op, 4-de plaats en ook geplaatst.

Nyssa kan voorlopig het goede dat ik zie in de lessen niet omzetten in een partij. Dag 1 gaat goed, een goede partij tegen sterke tegenstand, 2 maal winst tegen haalbare kaart. Een belangrijk moment is het verlies in ronde 3, waar ze in gewonnen stelling een mat overziet. Dag 2 verloopt moeizamer, vermijdbare fouten zorgen slechts voor 1 op 3.

Al met al een geslaagd weekend, met duidelijke vooruitgang voor onze jeugd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten