maandag 27 oktober 2014

Oostvlaamse jeugdkampioenschappen 2015

Alle liga's spelen in deze periode hun jeugdkampioenschap als selectietoernooi voor het Vlaamskampioenschap in februari.  De -8 & -10 spelers (in 2015) kwamen enkel zondag om hun plaatsje schaken, de ouderen schaken het volledige weekend.  We namen deel met 6 spelers, waaronder de meeste als eerstejaars in hun reeks.  Het is daarom altijd wat uitkijken naar het schaakniveau in hun nieuwe groep.  Nathan speelt voor het eerst bij de -12 en maakt er tevens kennis met een langer tempo.  In tegenstelling tot de jongere spelers wordt er in de hogere reeksen op 1h knock-out gespeeld.  Na de eerste dag scoort Nathan een mooie 1.5 uit 3.  Bij de -14 speelt Warre in een reeks met een aantal sterke jeugdspelers van LSV-chesspirant.  (deze club heeft dit toernooi meer dan prima georganiseerd). Hij komt de dag uit met 2 uit 3.  Een verliespartij tegen Dries (dit was beslist niet zijn betere partij van de laatste weken).  Simon speelt bij de -18, die om een toernooi mogelijk te maken, samenspeelt met de -20.  Op het einde wordt dan een gescheiden rangschikking opgemaakt.  Ook Simon houdt zijn kansen gaaf na de eerste dag met een 2 uit 3.  Te vermelden waard is zijn winst tegen het reekshoofd (-20) Joris, die maar liefst 600 elo sterker is.  Dit zal lang blijven hangen, bij Simon althans.

Op zondag kwamen er drie kleine mannen bij, Sverre, Mathieu en Arne.  Ze mogen optreden bij de -10.  In de eerste ronde was er direct een broedertreffen, waarin Mathieu het tegen Arne moest opnemen.  Mathieu ging hier met de winst lopen.  Mathieu had na deze winst voldoende zelfvertrouwen en speelde een 3 uit 4 bij elkaar.  Misschien zat hij daarna op een wolk of was zijn concentratie een beetje zoek.  Hij kon nadien geen punt meer binnenhalen, eindigde wel met hoge scheidingspunten (sterke tegenstanders).  Arne in tegenstelling kwam wat trager uit zijn startblokken, sprokkelde midden in het toernooi wat punten en eindigde met 4 uit 7.  Net niet voldoende voor een selectie.  Sverre deelde zijn toernooi mooi in.  Hij begon met een verliespartij (op het tweede bord) en scoorde nadien altijd wel iets in de even rondes.  Een behoorlijk 2.5 was zijn deel.
En onze oudere spelers?  Nathan scoorde zondag terug 1.5 punt, opvallend is dat hij goed het langere tempo gebruikt en tevens zijn concentratie kan behouden.  Dit zal hem vooruit helpen.  Warre liet op zijn tweede dag enkel een halfje liggen tegen de latere winnaar (Robbert) en behaalde een mooie tweede plaats.  Opmerkelijk is dat de eerste jaars in deze reeks het toernooi domineren.  Simon kreeg (zoals te verwachten na zijn prestatie van de eerste dag) een resem sterkere tegenstanders voorgeschoteld.  Hij kon er hier eentje van winnen en dit bleek voldoende op een derde plaats te behalen bij de -18 (hoge scheidingspunten).
Na afloop van dit Oostvlaams hebben we twee spelers (Warre en Simon) die mogen deelnemen aan het Vlaams kampioenschap en missen we op een zucht een derde speler (Arne of Mathieu).  Goed geschaakt van onze gasten!


Nathan, héél ver weg van deze wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten