zondag 1 maart 2015

Aalter 2 schaakt een stuntje bij elkaar

In deze 9de ronde van interclubs waren er nogal wat problemen om de ploegopstelling rond te krijgen.  Daar de eerste ploeg mathematisch nog niet zeker is van behoud (nog drie wedstrijden te spelen) werd geopteerd om een forfait te geven in de tweede ploeg.  Die staat laatste in de rangschikking (12de) en moest op verplaatsing naar Wachtebeke (8ste) met Simon, Martin en Warre.  We starten dus reeds met serieus nadeel voor we nog maar een pion hebben aangeraakt.  Toegekomen in Wachtebeke, de spelers begroet en melding gemaakt van onze forfait op het eerste bord.  Die speler was reeds in z'n nopjes....  Toen ik na een kwartier'ke eens aan mijn linkerzijde keek (Warre) zag ik dat hij reeds twee pionnen voor stond.  Nog eens goed op het bord de stukken gecontroleerd (kwestie dat de tegenstanders niets in zijn handen verbergt).  Inderdaad, twee pionnen na 10 zetten.  Dan eens het spel aan mijn rechterzijde gecheckt (Simon), daar was er nog niet veel aan de hand.  Op mijn eigen bord had ik de indruk te weten wat er belangrijk was en hoe ik mijn voordelen kon versterken.  Toen ik wat later het bord van Warre eens bekeek zag ik pionnen op g4 en f4 (hij speelde met wit) op het bord.  Een aanval op de koning was zich aan het vormen, hij weet waar hij mee bezig is en even later was het mat.  Intussen zag ik bij Simon pardoes, een loper ingesloten staan.  Ai, dat wordt dus moeilijk.  Op mijn bord had ik mooi een stuk tegen een pion gewonnen en kon ik even later mijn toren planten in de stelling van de tegenstander.  Simon had zich een mooie uitweg gevonden, zijn stuk was verloren tegen drie pionnen.  Ik had nog een paar loperzetten nodig om mijn tegenstander tot opgeven te dwingen.  Toen Simon hier en daar nog wat pionnen kon veroveren, kwam hij in een eindspel met 7 (5+2) pionnen tegen paard en 2 pionnen.  Zijn tegenstander zag ook de helaasheid der dingen en gaf op toen de pionnen rustig over de helft waren gewandeld.  Drie keer winst en één forfait = ploegwinst, YES!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten