maandag 27 maart 2017

Interclub ronde 10 - 4e afdeling - 26/03/2017

Het was er onder of erop. Verliezen tegen Oostende - KOSK4 staat gelijk aan degraderen, winnen nog niet direct zeker van behoud.

Door de examenperiode en andere gebeurtenissen waren er redelijk wat afzeggingen, waardoor Aalter 1 in een B-opstelling naar Gent diende te trekken. We wisten ook op voorhand dat de KGSRL alles op alles zou zetten om degradatie in derde klasse te voorkomen. Zware tegenstand was dus voorzien. Aangezien wij de tweede ploeg moeten redden in vierde, werden een aantal sterkhouders van Aalter 1 naar Aalter 2 tijdelijk getransfereerd.

Een mooi team kwam tot stand; Philip, Mark C, Johan en Marc DL, toch goed voor een gemiddelde ELO van 1792. Maar, zou dit voldoende zijn om te winnen tegen het ijzersterke Oostende, met gemiddelde ELO van 1839??

Mark en Johan waren als eerste klaar.
Mark leek me sterk te openen met redelijk wat druk. Veel pionnen naar voor met veel initiatief. Maar, toen ik een volgende keer keek, was de partij in remise geëindigd. Beter een remise dan misere.
Johan kreeg een afruilvariant van het Frans te verorberen. Deze opening heeft als kenmerk alle prik uit het spuitwater te halen en remise was logisch gevolg.

Philip speelde een soort Scandinavisch, waarbij hij één pion verloor. Er volgde na wat afruiling een stelling waarbij de tegenstander 2 vrijpionnen had, maar deze niet kon doorduwen. Philip heeft alles uit de kast gehaald, maar was in de gegeven stelling tevreden met een gelijkspel.

Alle druk dus op mezelf. Kwam wat aarzelend uit de opening, maar kon toch wat druk opbouwen naar de koningsvleugel van Brian. Toen dame, loper en paard, gesteund door 2 torens achter de paaltjes klaar stonden, dacht ik het licht gezien te hebben in een offer van een loper tegen 2 pionnen. Hierdoor kwam ik plots met 3 vrijpionnen te staan, maar dit kostte me de loper en het paard. De dame kon binnendringen, maar een madam alleen kan de klus niet klaren. Na wat afruil zag het er niet goed uit. Meevaller 1: door een erg zwakke loperzet van Brian kon ik deze winnen in ruil voor 2 verre vrijpionnen. Voordien kon ik trouwens mat gezet worden in 3 (of met veel materiaalverlies). Philip beoordeelde de situatie en zag dat het potremise was en verliet dan, tezamen met Mark, Oostende richting Aalter.  Doordat de zwarte koning ver stond en door wat minderen zetten en tenslotte door een keiharde blunder wegens vermoeidheid (kon gewoon de toren pakken), kon ik onverhoopt nog winnen en de 2 wedstrijdpunten opeisen.
Wat een thriller. Doordat LSV verloren heeft, staan we nu derde-laatste, met goede kans op behoud. Een gelijkspel is voldoende om volgend jaar terug in vierde te spelen.

Aalter 1 kon, zoals gevreesd, geen vuist maken tegen Gent en verloor met 5-1. Remises van Geert en Robbe.
Aalter 3 tenslotte behaalde, ondanks een iets sterkere opstelling, een gelijkspel. Niet voldoende om de zesde plaats in het klassement te kunnen opeisen.

De laatste ronde is op 23/04/2017 waar de beslissing valt in Aalter. Aalter 1 is nu reeds zeker van behoud.

Rangschikking na 10 rondes:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten