zaterdag 22 april 2017

BJK 2017 - Blankenberge

Dit Belgisch JeugdKampioenschap ging door in de tweede week van de paasvakantie in de Floréal Blankenberge.  Ondergetekende staat met zijn twee voeten in de organisatie en heeft een spannende en leuke schaakweek achter de rug. Zo ook onze jeugdschakers die in één week 9 partijen kunnen afwerken (1h30 + 30 sec per zet).  De schakers worden in deze week volledig ondergedompeld in een unieke schaakwereld.  Iedere dag een partij met op maandag en woensdag een bijkomende namiddagpartij.  Op de vrije namiddag wordt dan ook nog eens een doorgeefblitz en blitz geörganiseerd.  Dit jaar met telkens iets meer dan 200 spelers.  Op vrijdagnamiddag was er voor de sportieve schakers een zelfs een voetbaltoernooi!  Het BK wordt gespeeld in leeftijdsreeksen vergelijkbaar met de criteriumtoernooien, met waar mogelijk een aparte reeks voor de meisjes.
Arne  (foto Ronald Flou)
Dit jaar waren Arne (-12), Nathan (-14), Warre (-16) en Benno (-18) aanwezig. Onze Arne kwam al vroeg in het toernooi tegen de elo-favoriet (Daniel Dardha 2127elo) en alsof dit nog niet genoeg was mocht hij ook nog eens Joppe (tweede reekshoofd met 1730 elo) bekampen in ronde 4. Maar deze twee nederlagen konden hem niet stoppen en hij verloor nadien geen enkele partij meer.  Met in de laatste ronde een +remise tegen een sterke speler werd hij mooi 9de met 6 uit 9, vóór een aantal Belgische schaaktalenten!! Als eerste jaars in deze groep voorwaar een uitstekend resultaat.
Nathan


Voor Nathan was het zijn tweede deelname aan een BJK.  Geen gemakkelijke opdracht in deze sterke -14 reeks.  Ook hij kwam in de tweede ronde uit tegen de elo-favoriet.  Daarna kwam Nathan nog regelmatig tot scoren en eindigde met 5 uit 9 23ste op 63 deelnemers, chapeau.

Bij de -16 mocht Warre dit jaar ook voor het eerst aantreden.  Met een FM-Jasper Beukema (2276 elo) als elo-favoriet geen wandeling in het park.  Na een remise in ronde 3 en verlies in ronde 4 tegen Jasper was hij op achtervolgen aangewezen.  Zijn drang om beter te doen dan zijn bronzen medaille van vorig jaar was echter heel groot.
Warre
Onderweg won hij nog van enkele favorieten en toen hij in de laatste ronde met een gelijk aantal punten tegen de gedeeld eerste moest aantreden was de opdracht 'winnen'.  Zijn tegenstander had genoeg aan remise om de titel binnen te halen (die scheidingspunten).  In een spannende partij en na bijna 4 uur spelen haalde hij tenslotte de partij binnen. Met 7,5 uit 9 zijn eerste Belgische titel ;-)
Na Maarten Larmuseau in 2010 opnieuw een Belgisch Kampioen voor Rapid Aalter!
Podium -16Boys  (foto Ronald Flou)


En Benno?  Met 4,5 uit 9 werd hij 25ste van 43 deelnemers. Niet slecht, maar een scherpe Benno kan net iets meer.
Noteren we snel nog even dat er 395 deelnemers waren op dit Belgisch JeugdKampioenschap, een record!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten