maandag 1 december 2014

Interclub ronde 5 op 30/11/2014

Aalter 1 en 2 hadden deze ronde een vooropgesteld doel: Aalter 1 speelde tegen de leider van het klassement en diende de schade tot een minimum te beperken; Aalter 2 speelde tegen de voorlaatste en moest voluit voor de winst gaan.

Yves zal nog een bespreking van Aalter 1 posten op de blog. Ik kan wel reeds meedelen dat we met 4-2 verloren hebben, wat eigenlijk toch een goede prestatie kan genoemd worden.

Aalter 2 vertrok naar Aalst 2, op papier de meest haalbare kaart van de 4e klassse B. De meeste van onze tegenstrevers hadden voor de uitzondering eens minder ELOs dan ons. Helaas verliep niet alles naar wens.Robbe probeerde een stormaanval te lanceren tegen Bart Carrijn (1692), welke in eerste instantie ook lukte. Wonderbaarlijk was zelfs de korte tijdspanne van enkele minuten waarin dit gepresteerd werd.
Alles liep perfect tot zet 14. Een overmoedige loperzet werd gecounterd door een venijnige damezet, waardoor de koning plots onder druk kwam te staan. Na wat pionnenafruil kwam dan plots de ontnuchtering voor Robbe: dameverlies. Opgave volgde onmiddellijk.

Van mijn linkerzijde naar m'n rechterzijde dan, de partij van Martin. Wauters Johan (1498) was een tegenstander op maat van Martin. De opening was scherp en Martin berekende zijn aanval zo strak, dat hij op de 18e zet vergat te verdedigen. Met een kwaliteitsverlies én een pion beloofde dit niet veel soeps meer. Maar, Martin is een vechter! Gepaard met wat geluk kon Martin de dame winnen tegen toren en met zijn dame en loper (tegen twee torens, een paard en twee extra pionnen) werd de zwarte koning mat gezet. We bleven dus in de running voor de matchpunten, maar dan moesten ik en Mark wel de buit binnen halen.

Ikzelf speelde tegen Van Wijnendale Jovanni (1618). We waren goed aan elkaar gewaagd. We speelden tot zet 8 theorie. Zet 14 was cruciaal. Er werd een centrumpion gepakt en ik had 4 mogelijkheden om deze terug te nemen. Welke is juist? Fritz gaf mijn keuze op als juiste : ). Achteraf gezien wel leuk natuurlijk. Ik probeerde door te stoten op de damesvleugel, maar verprutste een correcte verdediging, waardoor ik 1 pion achterkwam. Remise was het maximum waar ik nog kon op hopen, want mijn aanval bestond enkel uit de dame. Na wat schuifwerk kreeg ik plots de kans om eeuwig schaak te geven. Doen!

Alle druk lag nu op Mark om te scoren. Mark stond geheel de opening beter. Toen alle torens en 2x 3 lichte stukken van het bord waren, begon een aardig stukje pionnenschuifwerk (7 tegen 7). Wit had wel een goede loper, zwart een paard. Mark bereikte zijn 40e zet met nog 8 seconden te gaan. Alles kon nog. Maar, plots stonden er twee gebonden vrijpionnen voor wit op het bord, welke later op het spel verdedigd werden door de koning. Mark bleef verder spelen, omdat die koning, mits fout van wit, verhinderd door zijn eigen stukken misschien mat kon gezet worden. Helaas, het mocht niet zijn.

We vertrekken uit Aalst zonder matchpunt (2,5 - 1,5). Hiermee lijkt mid-seizoen het lot van Aalter 2 bezegeld te zijn. We moeten al echt stunten om het behoud te kunnen verzekeren. Bovendien is Aalter 1 nog niet verzekerd van behoud en zullen we ervoor opteren dat dit de eerste prioriteit wordt.

Volgende afspraak is voor na nieuwjaar: 11/01/2015.

Rangschikking na 5 rondes  

net gemist, uit een partij van Aalter 2,

 wit staat materiaal achter, maar dit is slechts één van de strategische elementen in een schaakspel.  Zwart heeft net 23...Dd7 gespeeld en wit heeft hier een mooie combinatie over het hoofd gezien.  Kan je ze vinden??
uit dezelfde partij (gelukkig heeft hij deze gewonnen), een dame die alle stukken van zwart aanvalt! 1-0

Geen opmerkingen:

Een reactie posten