zaterdag 20 december 2014

Oostvlaamse IC, ronde 4

vrijdag op verplaatsing naar Oudenaarde, deze keer hadden we twee jonge leeuwen opgenomen in de ploeg.  Nu de examens voorbij zijn willen die ook wel wat schaken!  Simon neemt bord 1 voor zijn rekening en Warre sluit af op bord 4.  Geert en Martin vervolledigen het viertal.  We waren op ieder bord met minstens een 100-tal elo's overklast  maar dat zijn we wel gewoon.  Bij Warre ging het snel in wat op een Rus leek.  Ik zag hem heel wat materiaal voorkomen, maar er stond nog een gevaarlijke pion van de tegenstander op het bord.  Zonder aarzelen gaf Warre wat materiaal terug om die onschadelijk te maken waarna hij een eindspel kon ingaan met een paar pionnen en het paardenpaar extra.  Zijn tegenstander kon dit niet meer tegenhouden.  We hadden ons eerste punt binnen.  Hij speelde daarna nog wat oefenpartijtjes tegen dezelfde tegenstander.  De brave man had nooit een kans, op papier 100 elo sterker tegen deze jonge leeuw is duidelijk niet genoeg.  Bij Geert ging het lange tijd gelijk op tot er een pion voor zijn koningstelling verdween.  Zijn tegenstander kon dit kleine voordeel onvoldoende gebruiken en Geert poogde langs deze opening zelf een aanval te ontwikkelen.  Maar zijn stukken leken wat traag in de aanval betrokken en deze onderontwikkeling deed hem ergens de das om.
In mijn partij leek ik alles goed onder controle te hebben.  Het centrum was mijn deel, ik kon rustig te tijd nemen om mijn stukken goed te zetten.  Naarmate het spel vorderde kon ik het voordeel van mijn centrum omzetten in een gevaarlijke piraat (een mooie vrijpion).  Maar door een fout dame-maneuver was ik mijn strategisch voordeel kwijt en kon ik berusten in een remise (grr).  Ondertussen waren we in de tijdsnoodfase aangekomen en enkel Simon was nog aan het spelen.  Ik dacht dat hij goed uit de opening kwam, in zijn middenspel leek hij de aanval te hebben.  Maar ik zag altijd maar stukken geruild worden tot er een pionnen eindspel met paard tegen loper (Simon) overbleef.  Het paard was duidelijk sterker in dit eindspel en Simon moest dan ook een promotie toestaan.  Hijzelf had nog twee verbonden randpionnen die toch al goed onderweg waren naar hun walhalla.  Wat nauwkeurigheid vereist van de tegenstander.  En daar zat het hem dus, Simon slaagde erin te promoveren wat leidde tot een afgedwongen pat.  We staan met dit gelijkspel voor het eerst op de tabellen.  Zoals ik nadien achterin in de auto hoorde "de jeugd doet ne keer mee en we halen direct punten met de ploeg".

1 opmerking:

  1. Tel ik niet meer mee als jeugd? ;-) I feel left out :-P Proficiat met de eerste punten! Dat er nog vele mogen volgen :-)

    BeantwoordenVerwijderen