donderdag 13 november 2014

Open van Leuven - van een beetje (veel) geluk tot rien ne va plus

Tijdens het voorbije verlengde weekend vond het open van Leuven plaats, een vierdaags toernooi met een mooi tempo van 2u/40z en 15min K.O. Enkele maanden geleden had ik, samen met Adrian (Roos) en Nele (Vanhuyse) van Zottegem, besloten om toch nog eens een meerdaags toernooi te spelen (tot nu toe is het altijd enkel het Open van Gent geweest). Ik zou voor het logement zorgen bij familie op voorwaarde dat mijn partijen geanalyseerd zouden worden om het niveau wat op te trekken. Er zijn een paar probleempjes opgedoken en er blijkt er nog heel wat (mental) coaching nodig te zijn achteraf.

Na 2 dagen stond de balans bij mij op 1 op 4, redelijk goed gezien de zware bezetting (ik stond met mijn 1574 elo slechts 76ste van de 103 deelnemers). Er is wel een klein feit dat ik moet vermelden, eerlijk is eerlijk, mijn overwinning in ronde 3 was keihard gestolen, maar er was al gebleken dat ik wat geluk zou hebben. Naast de partijen was er ook een tombola met alle deelnemers om een prijs te winnen en ik was de gelukkige met een waardebon van 12,5€ voor de Denksportkampioen (een kans van 1% ongeveer). Ook op mijn partij straalde het uit, want ik maakte beginnersfouten, mijn tegenstander zag het niet, en uiteindelijk heb ik hem gevlagd met een pion achterstand en een positionele rampstelling, een zuivere steal dus.


Maandag was, ondanks het verlengde weekend voor velen, een werkdag. Het mooie is wel dat ik geen forfait heb moeten geven omdat de organisatie erop gerekend had en slechts 1 partij om 18u30 op het programma gezet had. Achteraf bekeken was het misschien wel beter een forfait geweest. Na weer heel wat gepruts zelf gevlagd geweest in een bijna-remisestelling, maar een blunder in tijdsnood hielp ook om zelf op te geven op zet 39 (toen mijn vlag viel). De laatste dag dan bleek een maatje teveel voor mij. Alweer een verliespartij en de laatste partij toch op remise kunnen houden. Totaalscore 1,5 op 7 en een (teleurstellende) 100ste plaats. Niet mijn sterkste prestatie.

Mijn globale indruk van het toernooi: het was amusant, goed geregeld, schappelijke prijzen voor de bar en een mooie speelzaal. Een klein minpuntje was dat ze de eerste ronde mij (en nog een paar spelers) vergeten waren om mee te paren met herparingen en een half uur vertraging tot gevolg. Bovendien hebben ze een bar in de speelzaal zelf (heel leuk want het is niet ver lopen voor de drank), maar wel vervelend voor de mindere goden zoals ik omdat mensen de neiging hebben om te blijven hangen aan de bar als de partij gedaan is.

Alle uitslagen zijn te vinden op de website van Leuven Centraal. Mijn dank ook aan Nele en Adrian voor het vele werk dat ze aan mij besteed hebben. Hopelijk komt het het spel ten goede. :-)

1 opmerking: