maandag 17 november 2014

Ronde 4 interclub van 16/11/2014

Vandaag deed Sinterklaas zijn blijde intrede in Aalter. Helaas werden we vandaag blijkbaar niet bij de brave kindjes gerekend, want hij heeft geen matchpunten voor Aalter in onze schoen achtergelaten.

Eerste ploeg:
Yves had met Thomas Maes (2226) een stevige tegenstander te pakken. Geheel de partij was evenwichtig, zonder zware druk van beide partijen. Na wat ruilwerk van stukken werd remise overeengekomen. Een remise tegen zo'n niveau is steeds goed.

Sarah stond geheel de partij beter. Meer nog, haar tegenstander Bart De Schepper, besloot zeer vroeg in de partij een kwaliteitsoffer te doen. Twee torens tegen een paard met toren zag er goed uit voor Sarah. Maar, dat paard stond bijzonder goed en Sarah speelde liever een stelling zonder dit paard (tegenoffer). Uiteindelijk stond ze een pion voor, maar in het verre eindspel verloor ze deze, waardoor de enige echte remise, koning tegen koning, op het bord kwam.


Philip deed me heel zijn partij snakken naar adem. Wie last had van claustrofobie werd vriendelijk verzocht een andere kant op te kijken, want ongeveer de helft van de partij was Philip zijn koning in een tang van pion & paard. De witte toren diende dan ook nog eens een vitale pion op f2 te beschermen. Kortom, het zag er slecht uit. Jan (Windels) liet de winst echter liggen, waardoor er na 5 uur en 59 minuten schaken een herhaling van zetten de remise inluidde. De spanning was zo hard te snijden dat Jan vergat zijn koffie uit te drinken. Een super-verdiend half punt voor Philip, maar helaas niet voldoende voor een wedstrijdpunt.

Kristof speelde zeer behoedzaam tegen Dieter Devolder, doch moest al vroeg een kwaliteit geven. De exacte omstandigheden heb ik niet gezien. Wat ik wel gezien heb was de ongelooflijke tijdsdruk, waarbij de 40e zet op nog 5 seconden te gaan gespeeld werd. De situatie was dan al zeer moeilijk, met een zware aanval op een zwakke koningsstelling. Toen er ook nog een extra stuk viel (terugpakken was mat in twee) ging het licht volledig uit. Toch zeer dapper blijven strijden tot het bittere einde!    

Benno had het in eigen handen tegen Jeroen Debrouwere. Beide spelers kennen elkaar en Benno, toch 320 ELO lager gequoteerd, zag op den duur een winst, of een zekere remise, wel zitten. Door een gepende loper verloor Benno echter twee pionnen aan de damesvleugel. Dank zij goed spel kon hij deze terugwinnen en ging alle actie door aan de koningszijde. De witte koning kwam echter verstrengeld in zijn eigen stukken, waardoor hij verplicht een vluchtgaatje diende te maken. Helaas had dit het gevolg dat hij een volle toren achterkwam. Over and out. Een fout waar je dan zwaar door afgestraft wordt. Ook dat is schaken!  

Tenslotte verraste Warre ons door met een mooie winst op het laatste bord. Jean-Pierre Haverbeke (1496) kon eerst een pion winnen. Groot was onze verbazing toen Warre ons in de keuken kwam melden dat hij plots een stuk voorstond. Inderdaad, met een knap truckje (uitschakelen verdediging) won hij een paard. De tegenstander gaf hierbij op. Mooi!

Het was nipt, Aalter 1 verliest met 11-13 na een zenuwslopende wedstrijd tot op de grens van de speelbare tijd. 

Aalter 2 ging ondanks de versterkte ploegopstelling zwaar onderuit tegen het superieure Oudenaarde 1. Het verschil in sterkte was gewoon te groot!

Mark kon geen vuist maken tegen Vandendriessche Gunther. Na een gelijklopende partij kwam de zwarte dame binnengeslopen in de witte damevleugel. Op zich niet erg, maar na een geniepig randpionzetje had Marks paard geen zetten meer. Tot overmaat van ramp verloor Mark nog een volle loper met schaak, zonder compensatie. Twee stukken achter is voor niemand nog speelbaar.

Robbe was de enigste speler van Aalter die een tegenstander kreeg met minder ELO's dan zichzelf. Sander De Vrieze (1685) verloor een pionnetje ergens in het centrum. Dit bleef zo geheel de partij. Dit ene pionnetje was niet voldoende om winst te kunnen forceren en eindigde de partij in een remise. 

Simon speelde een sterke partij tegen de ervaren Daniel Lamon (1679). De opening was schitterend, met veel druk en een supersterke witte loper. Ik dacht even dat hij met een combinatie een pion kon winnen, maar dit klopte niet. Een onverdedigde toren stond bijzonder slecht en uiteindelijk, na afruiling van bijna alle stukken was het 4 zwarte tegen 3 witte pionnen. De doorbraak was niet meer tegen te houden en opgave volgde dan snel.

Arne tenslotte mocht de degens kruisen tegen Moerman Tom, toch een 370 ELOs meer dan Arne. Een lastige combinatie gaf bijzonder veel druk op de damesvleugel, waarbij Arne zelfs nog niet gerokeerd was. Om nog erger te vermijden diende Arne zelfs een loper te geven voor 1 pion. Het laatste wat ik in deze partij zag, was dat de dame aangevallen was door een verdedigde toren en tegelijkertijd de toren door een loper. Niet meer te redden dus.  

Aalter 2 verliest dus tegen de derde laatste in de rangschikking en zal nu echt moeten beginnen knokken tegen de degradatie. Volgende ronde: 30/11/2014.

Individuele uitslagen: Ronde 4 IC


Geen opmerkingen:

Een reactie posten