woensdag 24 augustus 2022

Dag 3 : partij 2

Deze namiddag gaat het beter, 2 korte partijen die allebei vlot gewonnen worden en dit ondanks de drukkende warmte in de speelzaal.

We vonden niks terug van de tegenstander van Sidan, maar ik had van de topborden de opening snel genoteerd. Daardoor wisten we dat het Pirc zou worden. Een uurtje voorbereid tegen Pirc, in de partij verlaat zwart al snel de theorie, maar de ideeën waren wel bruikbaar en hij staat al snel beter. Sidan krijgt het volgende op het bord, en lanceert iets dat lijkt op de grand prix aanval met Lg5 en Dh4


De combinatie van de halfopen f-lijn en het gat op f6 zijn dodelijk, Sidan speelt dit vlotjes uit. Volgens de computer waren er moeilijk te vinden varianten die het allemaal minder evident zouden maken, hoe dan ook een knappe aanvalspartij.

Bij Thales speelt zwart redelijk lang theorie, Thales kent het echter wat verder en komt een pion voor en wat later hebben we ditHier speelt Thales d5, absoluut tegen de regels en hier kon ik als toeschouwer niet mee lachen. Je forceert de tegenstander om Pe5 te spelen, waar het paard beter staat, de dame aanvalt en de penning kan uitbuiten. Thales speelt zeer snel Dh3, wat ik klasseer als blufpoker. De tegenstander is overbluft en speelt a6. Blufpoker omdat de lijn PxP Dxa7 tot niks leidt, maar in de analyse vonden we PxP; gxf3 ! Lxf3; Lh3 !! met minstens stukwinst voor winst wegens de matdreiging. Fritz bevestigt dit allemaal, de voortzetting van Thales was dus de beste, ook al had hij niet alles gezien. De laatste mokerslag is Lxa6 in onderstaande stellingDaarmee zitten beiden in de top van de klassering, knap. Morgen is er slechts 1 partij.

1 opmerking: