donderdag 25 augustus 2022

Dag 4 : te laat rokeren ...

Beiden hebben in deze belangrijke ronde verloren, waarbij beiden in de problemen komen door niet op tijd te rokeren.

Thales was de hele dag al niet voor uit te branden, tijdens de voorbereiding liep het ook moeizaam en die sufheid uitte zich ook in de partij. De voorbereiding kwam niet volledig op het bord, maar de ideeën waren wel toepasbaar. Al snel draait hij 2 zetten om waardoor hij problemen krijgt met de rokade, en rond zet 10 zet hij zichzelf geheel vrijwillig in een pionvork. Een stuk kwijt en dan kan je alleen nog wat spartelen. Thales wisselt goeie partijen af met partijen met totale blackouts, jammer.

Sidan krijgt een onschuldige variant tegen, een kantelmoment in deze stelling


Hij speelt Db6, een zet die ooit wel kan komen maar nu is het beter te rokeren. Nog beter is het simpele LxPf3 waar gxf3 moet volgen. Wit gaat verder na Db6 met Lxf6 en LxL en dan Lxd5 ?!


En hier moet je een moeilijke beslissing nemen : de uitdaging aangaan of negeren, pionverlies tijdelijk slikken en later op d4 spelen. Zetten die het laatste doen zijn Pb4 en Tc8 of zelfs verrassend 0-0-0, redelijke gelijke stelling.

Sidan gaat voor de uitdaging en dus komt er exd5 Pxd5 Dd8 (Db7 is beter, zeer moeilijk te zien) De4+ Le7wit gaat verder met PxLe7 en dan heb je heel verrassend Lxf3 !! Ineens staat Pc6 verdedigd en werkt de aftrekaanval niet meer, stukwinst. Sidan gaat voor PxP, daardoor staat hij 2 pionnen achter en alle stukken staan slechter dan de witte. Dit is niet meer te redden.

Morgen slaan ze terug, zeker weten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten