maandag 26 december 2022

Bethune dag 1

Een voortreffelijke rit en vlotte inschrijving, een redelijke lunch bij de Flunch en een slechte paring. Iedereen speelt immers met zwart. Zo erg is het allemaal niet bij de jeugd, zwart is het nieuwe wit. Alle vier bereiken ze heel snel een gelijke stelling. Sidan maakt er wel heel korte metten mee, stukwinst op zet 11 en daarna snelle afbraakwerken. Volodimyr heeft de sterkste tegenstand, de pas aangeleerde opening komt op het bord waarbij beide kanten zeer creatief zijn. Als wit een reeks positionele fouten maakt, gaat het heel snel de zwarte richting uit. Thales overspeelt ook al snel zijn tegenstander, een toreneindspel met 3 pionnen meer wordt volgens de regels uitgespeeld. Wit vindt nog een mooi pat maneuver, waar Thales inloopt door te snel spel. Remise, maar een goede partij. Bij Nyssa blijft het heel lang een boeiende strijd, waarbij wit een 2-tal kansen mist. Ook Nyssa mist een kans op winst, de zwaarbevochten partij eindigt in remise na een lastig pionneneindspel. Een goede eerste ronde voor stap 4.

Xavier speelt tegen een sterke jeugdspeler, komt al snel in de verdrukking en verliest. Marc speelt een heel interessante partij met veel ontwikkeling tegen een pion. Het leek mij allemaal heel goed, wit verdedigt goed en blijft uiteindelijk licht achter in ontwikkeling bij gelijk materiaal. Wat later heeft wit zijn stukken beter gekregen, tegen de tijdslimiet overziet Marc een vork die een volle toren kost.

Ronde 2 heeft iedereen wit, niet echt een voordeel blijkt. Zowat iedereen bij  de jeugd staat minder tot gelijk. Sidan is weer snel klaar, maar wel met verlies deze keer - hij krijgt de Pirc tegen, er was te weinig tijd om goed voor te bereiden. Het moet gezegd de tegenstander speelt het zeer goed, ik zie die heel hoog eindigen. Bij Nyssa is het gelijk, ze krijgt de lastigste variant tegen maar ze kent de theorie. Daardoor krijgt ze een veelbelovende stelling. Het plan is volgens mij echter niet optimaal. zwart kan een paard opsluiten aan de rand, bevrijdt het daarna geheel vrijwillig en moet dan toezien hoe het andere paard meedogenloos op rooftocht gaat. Het eindspel met 3 pionnen meer kan je overlaten aan Nyssa, de tegenstander wordt vriendelijk en kordaat naar de uitgang begeleid.

Thales staat wat minder na de opening maar kan in het middenspel zijn paarden bevrijden. het levert een pion op en als zwart overgaat naar een toreneindspel wordt het ook hier kordaat uitgespeeld. Volodimyr speelt de opening verkeerd, dit had verkeerd moeten aflopen. Zwart speelt het minder goed waarna Volodimyr zijn zwakke koningsstelling net bijeenhoudt. Hij maakt zichtzelf op een mooie manier een sterk paard, de basis voor een reeks mooie combinaties die de winst opleveren. 

Met 6 op 8 gaat de coach tevreden slapen, morgen komt er zwaardere tegenstand.

Xavier speelde een goede partij, het overzien van een penning luidt het begin van het einde in. De stukken komen binnen en het begint teveelmateriaal te kosten. Mark pusht zijn (gelijke) stelling teveel, ook hier verlies.

Morgen 20 minuten vroeger op, we gaan wandelen naar de zaal terwijl de goede voornemens pas eind deze week gemaakt moeten worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten