zaterdag 31 december 2022

Bethune : dag 5

Ondanks de uitspattingen op de kerstmarkt, leek iedereen deze morgen er wel zin in te hebben. Voor de jeugd zat er nog een geldprijs in, dat helpt natuurlijk. Ook de paringen vielen nogal mee, behalve voor de best geplaatste Volodimyr die 1580 tegen krijgt.

Sidan is al heel snel klaar, het niveau verschil met de jeugdige tegenstandster is te groot. Thales krijgt de winst cadeau, ook al is hij zijn opening weer vergeten, als de oudere tegenstandster haar dame blundert.

Nyssa balanceerde volgens de talrijke volgers op de rand van de afgrond. De even oude tegenstander komt binnen via de c-lijn, heeft het loperpaar en dat moet voldoende zijn om te winnen. Nyssa heeft al een paar keer laten zien dat ze taai kan verdedigen, en in de analyse vonden we wat verrassend ook geen snelle winst. Wit ruilt de aanvallers af om te constateren dat hij daarna niks meer heeft, erger zelfs er staat een kanjer van een nyssiaanse vrijpion op d4. 

Xavier steekt veel tijd in de opening en dat loont, hij krijgt de betere stelling. Er worden remises aangeboden en geweigerd, in een tactisch lastige stelling wordt dan toch remise overééngekomen, Xavier had wel de beste kansen.

Volodimyr speelt een heel goede partij met wit. De zwarte opstelling in een scandinavier is niet de normale, maar hij heeft wel voldoende activiteit voor de geofferde pion. Volodimyr speelt het tactisch heel goed (met tijdelijk kwaliteitsoffer), kan de stukken ruilen die hij wil ruilen en behoudt de pluspion die ondertussen vrijpion geworden is. Een fout van de tegenstander kost 'm nog een kwaliteit, de rest is uittikken.

Mark heeft een klein voordeeltje met zwart in een afruil spanjaard. In het middenspel wordt dat steeds groter met de a-pion als pluspion. Als Mark daarna naar een eindspel kan overgaan, is die pion beslissend. Een kleine kortsluiting maakt het nog moeilijk, het lukt uiteindelijk wel om te promoveren langs de andere kant. Een slopende partij die slechts rond 14u afgerond werd.

Op een halfje na een perfecte ronde. Die wordt nog beter als blijkt dat Sidan tweede is in zijn ELO reeks, Volodimyr is eerste miniem (met bijbehorende beker) en tweede in zijn ELO reeks.

Een mooie afsluiting van een leuke schaakweek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten