dinsdag 27 december 2022

Bethune dag 2

Zware tegenstand vandaag, na de goede resultaten van dag 1. Minstens 1400 ELO voor iedereen, met leeftijd tussen mega jong en super oud. Sidan is weer het eerst klaar, tegen een jonge 1500-er. Redelijk snel klaar maar wel een lastige partij : wit dreigt al snel met een verrassend offer materiaal te winnen wegens een matdreiging. Sidan heeft het gezien en verhindert dit, wit besluit het toch te spelen om te constaeren dat het niet lukt en materiaal kost. Sidan heeft een toren die niet mee doet, het materiaal voordeel is dus niet doorslaggevend. Wit probeert dreiging na dreiging, Sidan laat zich niet op fouten betrappen, slaagt erin zich te bevrijden en winst is binnen. Volodimyr speelt tegen een zeer jonge speler, heel lange tijd gaat het gelijk op, tot hij zichzelf met een sterke vijandelijke vrijpion opscheept, wat 'm uiteindelijk de partij kost.

Nyssa en Thales hebben een gelijkaardig partijverloop : ze maken beiden een positionele fout (Nyssa begraaft haar aanvalsloper, Thales start zijn minderheidsaanval met de verkeerde pion) die hun stelling blokkeert. Beiden geraken er echter helemaal uit. Vooral Thales stond volgens mij verloren, de tegenstander ziet zijn voordelen echter één voor één verdwijnen, de pion achterstand wordt een pion voorsprong. Het eindspel is remise, Thales blijft proberen en uiteindelijk wint het zelfs. Wat een omwenteling. Nyssa wint haar gambietpion terug en overspeelt de tegenstander, ze komt 2 pionnen voor in een paardeneindspel. Altijd lastig die stellingen, het wordt remise tegen 1475. Knap.

Ronde 4 opnieuw zware tegenstand, minstens 1400 ELO en alleen maar oudjes. Nyssa krijgt de sterke tegenstander van Sidan, deze keer konden we langer voorbereiden en dat loont. Nyssa zit 100% in de voorbereiding en wint al snel een pion. In de tactische verwikkeling daarna verliest ze het overzicht en gaat het alsnog verloren.Thales krijgt een een heel onorthodoxe opening tegen (ELO 1620), hij speelt het te rustig en krijgt grote problemen qua ruimte. Hij zit volledig vast en wordt stilletjes maar zeker van het bord gezet.

Volodimyr kan een tweede keer de nieuwe opening spelen, deze keer wijkt hij als eerste af van de theorie. Het wordt een lang tactische strijd waarbij het er niet in slaagt om de pion terug te winnen, uiteindelijk verliest hij tegen een 1500-er. Sidan speelt een zeer tactische partij, logisch gevolg van de gekozen opening. Koningsaanval was waarschijnlijk het goede plan, Sidan kiest voor een andere voortzetting die eindigt in een hardbevochten remise.

De resultaten liggen vandaag in de lijn van verwachting, waarbij iedereen stevige partijen speelt. De spirit zit goed.

Bij de volwassenen een totaal tegenovergesteld  beeld : Xavier kan vandaag 2 keer winnen, Marc verliest 2 keer waarbij het telkens in het 4-de speeluurverkeerd gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten