woensdag 28 december 2022

Bethune dag 3

O wee ronde 5, een blanco score voor de hele groep.

Het blik van 1400 spelers is verre van leeg, zowat iedereen krijgt weer mooie tegenstand. Nyssa en Thales spannen weer samen, ze gaan al snel de verkeerde weg op in de opening, Nyssa verliest een centrumpion, Thales moet een stuk voor 2 pionnen geven. NV verdedigingswerken Christiaens schiet in gang en zowaar, anderhalf uur later, is de situatie rechtgetrokken. In het eindspel gaat het lang goed, tot een kortsluiting het einde betekent. NV betonwerken Foulon biedt zeer lang weerstand, maar na het verlies van een kwaliteit is het vechten tegen de bierkaai.

Volodimyr zit in een heel agressieve variant en speelt conform dit principe. Sloopwerken Kaminskiy gooit alle lichte stukken en de dame in de aanval. Zwart verdedigt hardnekkig en het niet tijdig rokeren (het kon toch waar Volodimyr dacht dat het al niet meer lukte)  wordt afgestraft. Een heel intense partij, maar net niet. Sidan krijgt het engels tegen waarbij hij met een zwakte op e5 zit. BVBA Algemene bouwwerken Bastien & zn dicht alle gaten, verbouwt de damevleugel en krijgt een remise voorstel maar verkiest om met zijn vrijpion te spelen. Ik dacht ook dat het beter was, wit vindt echter knap een oplossing waarna wit overneemt.

Het positieve is dat iedereen dit niveau wel in de vingers begint te krijgen.

Rechtzetten in ronde 6 lukt slechts gedeeltelijk. Volodimyr krijgt de variant van deze morgen, maar wit speelt het veel rustiger. Volodimyr komt al heel snel gelijk en wint daarna een pion. Het leek een makkelijke winst te worden, maar in de analyse bleek dat Volodimyr veel gezien had en dat er wel degelijk tegenspel was voor wit. Het dubbele toreneindspel wordt na een lange strijd mooi uitgespeeld.

Sidan krijgt weer 1500 tegen, het evenwicht wordt nooit verbroken. Sidan weigert een remisebod, maar uiteindelijk zit er niks anders op dan daarin te berusten. Nyssa krijgt een agressie 1500-er tegen, speelt het wat te rustig, komt teveel achter in ontwikkeling en wordt overspeeld.

Thales bereikt een heel goede stelling. Heel goed in de zin dat zijn stukken goed geplaatst zijn, gericht op de koning maar niet dat er een makkelijk pad is om de winst te bereiken. Zwart begint tegenspel te krijgen, waarschijnlijk heeft Thales een krachtzet niet gevonden om de stelling te kraken. Het eindspel met een pion minder gaat verloren. Jammer, want dit was wel goed opgebouwd.

Van de partij van Xavier heb ik niet zoveel gezien, maar op een bepaald moment was het heel slecht. Xavier zat helemaal vast met zijn stukken. Dat kan alleen maar verkeerd aflopen. Als ik echter na de analyse van de anderen terug passeer, is Xavier helemaal ontsnapt. Ik heb het niet gezien, maar het moet een prachtig spektakel geweest zijn, Houdini waardig. Als de tegenstander dan nog een toren blundert, wordt het zelfs nog winst.

Mark maakt onkarakteristiek redelijk snel een beslissende fout, ook hier verlies.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten