dinsdag 28 april 2015

Krekeltornooi Tielt

Vrijdag ging het jaarlijkse Krekeltornooi door in Tielt. Voor het eerst in jaren zagen we een betrekkelijk lage opkomst van spelers uit Aalter. Enkel Zorik en ikzelf (Sarah) verdedigden onze clubkleuren. Van Zorik ken ik enkel het eindresultaat (we speelden nooit in elkaars buurt), dus dit verslagje gaat vooral over mijn eigen tornooi.

Het Krekeltornooi is speciaal, in die zin dat spelers met een hogere rating een tijdshandicap krijgen. Daardoor zijn de partijen vanaf de eerste ronde al spannend – het grote elo-verschil dat typisch is voor zo’n eerste ronde, zorgt er namelijk ook voor dat veel spelers het al meteen met het minimum van de tijd moeten doen (5 minuten, tegen 25 minuten voor de tegenstander). Ikzelf speelde ook op dit tempo, en ik voelde al in de eerste ronde de stress die dit met zich meebrengt: hoewel het spel op het bord vrij snel beslecht was, had ik op het einde toch nog minder dan een minuut over om het punt ook werkelijk binnen te halen.

De tweede ronde, opnieuw met 5 minuten op de klok, ging vlot, waardoor ik de derde ronde voor het eerst degene was die met een tijdsvoordeel mocht spelen (19 minuten tegen 11 minuten). Tegen mijn geroutineerde tegenstander bleek dit voordeel echter niet genoeg.

Ronde 4 won ik opnieuw zonder al te veel moeite, waardoor ronde 5 beslissend zou worden voor de prijs van eerste dame. Ik stond namelijk gedeeld eerste dame op dat moment, maar in scheidingspunten stond ik voor de laatste ronde al achter. Het was dus hopen op verlies van mijn concurrente. En zelf zou ik alles uit de kast moeten halen om te winnen natuurlijk – ik had opnieuw meer tijd dan mijn tegenstander, en beetje bij beetje werd de situatie op het bord voor hem uitzichtlozer. 4/5 dus, en uitzicht op een mooie eindplaats. Helaas had ook de andere dame, Annelies Cuvelier, haar laatste partij gewonnen, en de scheidingspunten bleven in haar voordeel spelen. Geen prijs dus, maar wel een goed gevoel, want na mijn slechte tornooi in Griekenland was ik eigenlijk met weinig zelfvertrouwen naar Tielt afgezakt.

In de eindstand vinden we Zorik één plaatsje hoger dan ik (op plaats 12). Opvallend is dat onze scheidingspunten exact hetzelfde zijn, en dat onze plaats door lottrekking bepaald werd.


Het tornooi werd gewonnen door Adrian Roos, onze nieuwe lesgever voor stap 4+. In de blitzwedstrijd om de eerste plaats haalde hij het van mede-winnaar Emile Boucquet. Proficiat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten