dinsdag 28 april 2015

Wereldkampioenschap voor Amateurs

Ik speel al graag eens een tornooitje in het buitenland. Je ontmoet er een heleboel nieuwe mensen, en dat maakt het ook naast het schaken heel interessant. Bovendien krijg je meer een vakantiegevoel als je ergens logeert dan wanneer je elke dag op en neer gaat – en logeren in eigen land, dat is net iets minder interessant. Daarom besliste ik om dit jaar mee te doen aan het WK voor Amateurs. Dit is een door FIDE georganiseerd kampioenschap waar iedereen met een FIDE-rating onder de 2000 aan mag deelnemen. Er komen spelers op af van overal ter wereld.Ik wist op voorhand dat mijn resultaten op dit tornooi heel erg zouden afhangen van de vorm waarin ik op dat moment verkeerde. Het einde van mijn seizoen in België was niet erg succesvol geweest, maar ik hoopte toch om in goede vorm naar Griekenland te vertrekken. Helaas bleek al gauw het tegenovergestelde. Het was een tornooi waarin niets lukte, waarin ik van 4 lager geklasseerden verloor, waarin ik ruim 50 elo kwijtspeelde, een tornooi dus dat ik eigenlijk het liefst zo snel mogelijk wil vergeten. Nadat ik natuurlijk eerst mijn partijen heb geanalyseerd en mijn lessen heb getrokken. Die 50 elo moeten nog gerecupereerd raken hé.

Al vroeg in de partij aan het wanhopen - mijn veel lager geklasseerde tegenstandster had zich goed voorbereid,en ik liep met open ogen in een openingsvalletje...
Gelukkig was alles rond het schaken zeker de moeite waard. Het 5-sterrenhotel waarin de spelers verplicht moesten verblijven, grensde aan het strand, waar ik (bijna) elke avond van een prachtige zonsondergang kon genieten. De Griekse lente (lees: 25°) bezorgde me iets bruinere tinten, het was leuk er eens tussenuit te zijn. Doordat de resultaten al vanaf dag 2 tegenvielen, kon ik natuurlijk extra genieten van de vakantie, zonder stress. En ik ontmoette heel wat enthousiaste schakers uit verre en minder verre landen – en zelfs enkele (oude) bekenden van een aantal Rapid Spelers. Bij deze: aan al wie zich aangesproken voelt, jullie hebben de groeten van Gerard en Marieke De Lange en van Jan Boer!

Elke avond rond 20u (ze kennen daar geen zomertijd) kon je genieten van een prachtige zonsondergang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten