zondag 20 augustus 2023

Ronde 1 : zwakke start

Ik had vooraf gewaarschuwd dat er in ieder tornooi verrassingen zijn qua spelers, maar dat Sidan en Volodimyr ineens al slachtoffer zouden zijn, had ik mijn nachtmerries zelfs niet beleefd.

Bij Volodimyr komt een zijvariant op het bord met dit resultaat


Heel veel ruimte, maar de belangrijkste regel rond ruimte (die vasthouden) is moeilijk. na b3 b5;a4 Db6 (beter Da5);axb5 Dxb5; bxc4 Dxc4 Db3 is de ruimte grotendeels afgebroken maar is de stelling nog speelbaar. Maar als je dan antwoordt met La6 krijg je een koude douche tijdens een hete dag. TxLa6 is gewoon een stuk en de partij. Ondanks de preek blijft Volodimyr in hetzelfde bedje ziek.

Sidan speelt een gambiet variant tegen het frans, pion tegen ontwikkeling. Hij speelt conform de ideeën van de opening, agressief en op koningsaanval. De tegenstander speelt echter steeds de beste computerzetten (15 zetten theorie langs beide kanten)Hier gaat Sidan in de fout, Tc3 kost een stuk na 2* slaan en gxh6. TxPe5 was absoluut nodig met nog een speelbare stelling. Sidan had dit berekend maar zag geen voordeel. Een voordeel is er ook niet, het was nodig de noodrem te activeren. Deze tegenstander is echt wel een verrassing.

Bij Nyssa was al heel snel duidelijk wat het resultaat zou worden, stukwinst rond zet 6. Daarna wordt er afgeruild, wat pionnetjes geraapt en rustig uitgespeeld. Een diagram is niet nodig.

Thales was wel zeer creatief in de opening, billenkoek had gekund maar daarvoor was de tegenstander te jong. In het middenspel verbetert zijn stelling zienderogen om dit te bereiken


Thales gaat hier voor PxL DxL; Pf3+ LxP exf3 en wit geraakt niet meer uit de dreigingen (over de witte velden) rond de witte koning. Stukwinst en daarna goed uitgespeeld.

Morgen start de inhaalrace.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten