woensdag 23 augustus 2023

Ronde 5: strike !

Vandaag dus bowling, zie hieronder voor de scores

Amateurs hoor ik hier en daar. Klopt, maar probeer maar 's een strike te gooien met dit hulpmiddelOf met je 1m87 door de kinderdoolhof naar de glijbaan te geraken (Mcdonalds).En nu het echte werk.Ik ben op een analysebord de opening van Sidan aan het bestuderen als Nyssa al opduikt. Een variant uit de nota's die een stuk wint of mat gaat. De tegenstander heeft niet voor het stuk gekozen.

Volodimyr treft één van de sterke Desert broers. De partij van verleden jaar tegen Sidan nog 's bestudeerd en daaruit bleek dat er weinig openingskennis is, veel aanvalslust en deftig rekenwerk. De opening was inderdaad heel onorthodox die al meteen een pion kost. Van die aanvalslust komt ook niks meer in huis, de witte stukken staan gewoon niet goed. Volodimyr speelt het allemaal correct, wit heeft geen plan en blijft zwaktes maken. Na een kleine omweg vindt Volodimyr het goede plan, wit heeft er genoeg van in deze stellingOnze jeugd is volgens dit referentiepunt merkbaar sterker geworden.

Thales heeft weer een goede dag. In de analyse bleek dat hij veel gezien had. Hij kan een paard opsluiten, eerst nog wat gevaarlijke stukken afruilen en dan het paard oprapen. De rest is makkelijk, als toetje sluit hij ook nog een toren op.

Sidan heeft een lastige tegenstander. Ik noteer iedere ronde de openingen van de eerste 3 rijen, voor die had ik Robatsch (e4 g6;d4 Lg7) en koningsindisch. In de voorbereiding gokten we op de Pirc en dat was juist, maar de variant na de basisstelling hadden we niet bekeken. Maar het idee in een vergelijkbare stelling hadden we wel bekeken, Sidan krijgt voordeel. De stelling is echter moeilijk en het voordeel verdwijnt snel na wat een logisch, maar niet correct, paardmanoeuvre leek. Zwart krijgt een paard diep in de stelling, altijd lastig maar het staat ook onverdedigd, een risico.

Sidan vindt hier het mooie


e6. Het beste antwoord is lastig te vinden (Dc7), zwart speelt redelijk snel fxe6; LxL DxL; Dxe6+ Kh8 en het heldhaftige paard sneuvelt. Daarna wordt het krachtig uitgespeeld.

STRIKE, en dus een ijsje.

Iedereen zit morgen op een hoog bord, het wordt lastig. De mini mensen hebben ondertussen alle volwassenen van de eerste rij gejaagd, hopelijk kunnen onze tieners standhouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten