vrijdag 25 augustus 2023

Ronde 7 : Rapid Aalter aan de leiding

Een miniatuurtje bij Nyssa vandaag, verkeerd gereageerd op een minder gespeelde variant en van het bord gespeeld. De ziekte gaat ook niet over, hopelijk morgen beter op beide vlakken.

Over de partij tussen Sidan en Thales blijf ik op het vlakke. Thales wint nadat Sidan de verkeerde kwaliteit pakt en vooral omdat hij mat blundert.

Blijft Volodimyr over, en dat is een rollercoaster. De langste partij van de hele zaal, tegenstander wijkt af met d4 om alle voorbereiding te ontlopen, een paar diagrammen.
Volodimyr als zwart gaat hier voor Lh2. Schaken is leuk, dus schaak geven zeker, maar doet het ook iets ?  Een paar zetten later speelt hij hieronder Ph4 ?!, met het idee Lg1 en mat op Dh2. Dat is er ver over, dit kan bvb opgevangen worden door het gespeelde f4. Vanaf hier speelt Volodimyr met minstens -3 als score.En de aanval stopt helemaal, wit heeft de goede zetten gevonden


Hij speelt hier Lg3 (Tha8 of Dd8 zijn iets beter), waarna wit de dame opgeeft voor 2 stukken en een toren.

In de naderende tijdsnood offert Volodimyr nog een kwaliteit om eeuwig schaak te forceren, wit geeft noodgedwongen een toren terug en blijft helemaal gewonnen staan.


In deze stelling en onder tijdsdruk begint wit fouten te maken. Hij panikeert rond de a-pion, het verglijdt al snel naar remise door eeuwig schaak na Lb4 en Dc2+, het wordt  echter nog erger als hij hier na axb3 nietsvermoedend Pe8 speelt, mat in 1 volgt.

Daarmee komt Volodimyr mee aan de leiding, Thales is gedeeld derde.

Nyssa en Sidan kunnen hun tornooi nog goed afronden mits een goede score in de laatste 2 ronden.

Dan blijft de escape room : daar zijn we uitgeraakt in 52 minuten, goed samengewerkt dus.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten