zaterdag 26 augustus 2023

Ronde 8 : het sprookje gaat verder

Nog een foto van gisteren van de eerste rij, de haardecoratie is Nyssiaanse creatuur.Sidan maakt er miniatuurtje van, in onderstaande stelling is Lxf7 een typische combinatie. Sidan gaat voor PxP, de zeer jonge tegenstander gaat natuurlijk voor LxD. Het korte vervolg laat ik aan u over.
Nyssa wint relatief snel daarna, als samenvatting : onschuldige opening, snel gelijk gekomen, pionnetje hier, pionnetje daar, dan weer pionnetje hier en dan dame ginder.

Thales zit niet helemaal in zijn voorbereiding, maar de ideeën zijn bruikbaar en worden toegepast. De volgende keer dat ik langskom is het misgegaan, geen ontwikkeling en zwart is al volop aan het aanvallen. Die speelt het heel goed, de ene krachtzet na de andere. Uiteindelijk moet Thales buigen.

Volodimyr heeft weer zo'n typische partij gespeeld, chaos, beter staan, slecht staan, nog meer chaos, verloren staan en winnen. Het winnen komt er vooral  doordat de tegenstander een onbegrijpelijke fout maakt.

Het begint al bij de opening, hij kende wel zet 3 maar had het verkeerde stuk vast. Geen drama, maar hij blijft daarna de stukken zoals voorbereid, maar dat klopte al niet meer.


Het ziet er niet goed uit, weinig ontwikkeling, pion achter, 2 zwakke pionnen en vooral zwart heeft een formidabel loperpaar.

Een paar zetten verder


Ontwikkeling is al beter, de andere problemen blijven. Zwart heeft maar één voorzetting met groot voordeel, nl e6. Hij kiest voor Lc6 (Lc4 lijkt normaal, maar dat leidt tot gelijk spel) waarna Volodimyr Pe6 speelt met kwaliteitswinst. Volodimyr had uitgerekend dat fxg6 goed was, maar durfde het uiteindelijk niet te spelen. De computer heeft 'm gelijk, fxe6 blijft gelijk, Pe6 krijgt een -1, ondanks het materiaal.

Het volgende kernmoment :


De dreiging op g2 ziet er vreselijk uit, en is het ook. LxL wordt gespeeld (Th6 houdt het nog een beetje redelijk) en dit verloren na DxL, de dreiging op g2 is dodelijk . Zwart gaat voor Txg2 (is ook genoeg voor winst) en na LxD krijg je ditZwart speelt onbegrijpelijk Txc2 en geeft ineens op. Interessant is het te kijken naar Tg6; Dg2 en dan

LxD+; Kg1 Lc4+; Kf1 TxL en dit is veel beter voor zwart 
TxD om een windmolen (ik denk dat de nederlandse term is) constructie te maken is verkeerd wegens Tb6 ! en na Toren ergens komt TxL met ongeveer gelijke stelling.

Een gevleide winst, niet de eerste in dit tornooi.

Volodimyr staat een halfje los aan de leiding. Morgen zitten we op borden 1, 4, 6 en 12. Mooi op de eerste 2 rijen, waarmee ik verwijs naar de voorbeschouwing. Spannende dag morgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten