dinsdag 26 december 2023

Ronde 1

Schaken in Frankrijk, dat houdt een versnelde paring in. Volodimyr, Sidan en Nyssa worden naar boven gepaard, Aaron en Thales naar onder. Last minute aanmeldingen zorgen ervoor dat Nyssa tegen Thales speelt. Dit wordt, niet geheel toevallig, een professionele remise.

Xavier is serieus ziek en dat is aan zijn spel te zien. Tegen een sympathieke Nederlandse dame die we hier ieder jaar tegenkomen, verliest hij in een relatief onbekende opening al snel een stuk. Dat valt niet meer recht te zetten. Aaron is als volgende klaar, tegenstander speelt snel en slordig, het wordt een partij éénrichtingsvoetbal, zo'n partij waar Ajax (Aaron is supporter) al een tijdje alleen nog van kan dromen. Fameus gat in de vijandelijke koningsstelling, monsterpaard op f6, nog wat stukken  erbij en het kost veel te veel materiaal. Volodimyr krijgt a6 tegen op zet 1, onbekend terrein wat ook wel de bedoeling van zwart zal geweest zijn. Volodimyr pakt het te voortvarend aan, het kost veel te makkelijk een centrumpion. Ook de stukken worden niet goed neergezet, het kost nog een stuk ondanks alle verwikkelingen die hij in de stelling weeft. Dit moet beter.

Sidan krijgt 1490 ELO én de Colle tegen, één van de betere betonsoorten. Zijn opzet is echter goed, stukken staan ok en in het middenspel wint hij een centrumpion. De partij duurt daarna nog lang, maar wordt beetje bij beetje binnengehaald. Allemaal logische zetten leiden uiteindelijk tot een gelijke loper eindspel met vrijpion. Het wordt foutloos uitgeschoven. Mooi.

In de B-reeks worden de marken naar boven gepaard. MarkZ heeft het niet voor de wind, hij wordt stilletjes aan van het bord geduwd. Het resulteert in een blote koning en 3 pionnen achterstand, zwart moet wel opletten voor combinaties op zijn koning. De blinde tegenstander komt in tijdnood en ruilt af naar een toreneindspel met 2 pionnen meer, MarkZ met nog een paard en zwart een loper. Het zou voldoende moeten zijn voor de winst, maar beiden verliezen de pedalen waardoor remise overééngekomen wordt. Een goed en ietwat gelukkig begin.

Mark staat ook een groot deel van de partij minder, minder activiteit en de witte lopers zijn heel dreigend. Hij verdedigt goed en bevrijdt zijn stukken. In wederzijdse tijdsnood aanvaardt hij de remise van zijn tegenstander. Ook hier een goed begin.

Snel iets zoeken om te eten en op naar ronde 2.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten