woensdag 27 december 2023

Ronde 3

Zware tegenstand in de C-reeks ronde 3, Nyssa (1590), Aaron (1550) , Thales (1490) en Xavier (1490). Bij Volodimyr en Sidan valt de schade mee, ze moeten dan ook winnen.

Verrassend is Nyssa al eerste klaar. Ze heeft zelf voorbereid, komt 100% in haar voorbereiding en kent het goede plan bij de eerste afwijking. Zwart reageert niet scherp op de dreigingen, Nyssa had heel wat meer gezien. De koning wordt uitgerookt met een thematisch offer, materiaal wordt met rente terug gewonnen en als toetje wordt de dame nog opgesloten. Knappe winst en veel ELO gewonnen.

Bij Sidan duurt het wat langer, tegenstander duwt Sidan in het defensief. Dat stopt abrupt als hij gewoon een stuk inzet waarna het professioneel uitgeschoven wordt. Volodimyr doet me zweten bij mijn eerste ronde na het tikken van het verslag. Stuk achter tegen pion met wat compensatie, dit stond niet in het script. Gelukkig blundert zwart ook een stuk waarna Volodimyr tactisch zijn tegenstander overspeelt. 

Aaron krijgt redelijk wat theorie op het bord. Op een moment gaat hij bewust afwijken om de constateren dat Mr Theorie toch gelijk heeft. Het levert een verzwakte pionnenstructuur op. Het vervolg draait rond het oplossen van dit probleem, wat ook nog lukt. Wat verder overziet hij een uitschakelen verdediger, ook weer recht uit het boekje.

Xavier had lange tijd een iets betere stelling, een dameruil maakt zijn zwaktes extra kwetsbaar waarna het verloren gaat. Thales heeft lange de mindere stelling, ondanks een pion voorsprong. Zo rond 13u klaart de lucht op, hij staat nu weliswaar een pion achter,  maar zijn stukken zijn actief en duwen een vrijpion over het bord. Beiden hebben weinig tijd, Thales mist een 2tal kansen op stukwinst en wordt daarna stilletjes weggeschoven.

In de B-reeks valt er niks te rapen. Mark gaat voor een heel wankele pionnenstructuur  met als compensatie activiteit. Eens die activiteit afbrokkelt, is het verlies niet af te wenden. MarkZ komt met een kwaliteit en 2 pionnen voorsprong uit de opening. Er sluipen wat onnauwkeurigheden in zijn spel maar vooral stap 4 aanval uitschakelen verdediger (een familie probleem) doet 'm de nek om. Een tweede keer onnodig verlies.

1 opmerking: