zaterdag 30 december 2023

Ronde 8

Mijn offers hebben de schaakgoden gunstig gestemd. Vanuit mijn strategisch opgestelde strandstoel kan ik 2 spannende partijen volgen die ook nog goed aflopen. Eerst een rondje over de andere borden.

Thales heeft een makkelijke partij, snel een stuk tegen een pion en ook daarna verdwijnt er regelmatig iets van het bord. Nyssa neemt nu ook het initiatief op het bord. Het resulteert in een prettige stelling en een pion die ze later teruggeeft om haar favoriete aanval uit te voeren, opsluiting. Een loper wordt opgejaagd tot hij op een veld moet landen dat ineens de terugweg van de dame blokkeert. Damewinst met een simpele pionzet, had ik al gezegd dat Nyssa tactisch scherper is ?

Sidan speelt tegen 1500, lange tijd op bekend terrein tot een vijandelijke afwijking de normale opstelling verbrodt. Ik heb de indruk dat hij wel de overhand heeft, tot hij een simpele rontgenaanval met kwaliteitsverlies mist. Vanaf dan is het hopen dat de tegenstandster fouten maakt in tijdsnood, ijdele hoop trouwens.

Xavier met wit begint openingen te kennen, zowaar de fantasy variant van de Caro Kann. Past wel in deze periode. Het wordt bewust een gambiet waarbij zijn activiteit uiteindelijk de kwaliteit oplevert. Ik dacht dat het niet zo lang meer zou duren, grote stukken van de partij ook niet meer gezien, bij de volgende ronde zie ik een eindspel dat volgens mij hoogstens nog remise kan worden. Toch winst, een 2de kerstmirakel of ik heb het verkeerd beoordeeld (gokken kan tot 6/1 12u op mijn emailadres).

MarkZ heeft lange tijd een licht voordeel, het is verkeerd afgelopen. Te weinig van gezien om meer commentaar te geven. Bij Mark krijgen we hetzelfde stramien als eerder, scherpe stelling door tegenovergestelde rokades, Mark is sneller, tijdsnood, remise.

Blijven de spannende partijen over van Volodimyr en Aaron.

Mijn notitiewerk in de eerdere ronden rendeert toch een beetje, we zijn niet verrast door de f4 opening bij Volodimyr, tegenstander heeft 1695. Meer zelfs, we wisten dat het een Colle structuur ging worden. Volodimyr kan de voorbereiding volgen waarbij hij goed e4 onder controle houdt. Na afruil van wat stukken komt een goede tegen slechte loper (zelfde kleur) op het bord. Die van Volodimyr wordt steeds beter, de druk levert een pion op. Er komt een dame eindspel op het bord met pluspion voor Volodimyr, vreselijk moeilijk die dingen. Alleen computers en Carlsen houden hier van. Na een reeks schaakjes vindt Volodimyr het goede ontsnappingsplan voor de koning en kan hij uiteindelijk promoveren. Een heel goede partij waarbij ik weinig kan op aan merken, ik kon alleen een snellere manier voorstellen om het eindspel af te ronden.

Aaron met zwart heeft 1550 tegen. Het goede aan het spel van Aaron is dat hij begint voordeeltjes te maken. Hier gaat hij voor een voordeel van de lichte stukken, waarbij het idee volgens mij goed is. Alleen ziet hij na de eerste zet spoken (die worden beren over de grens) op de koningsvleugel. Hij begint daar dan onnodig verzwakkingen te maken die 'm hem het initiatief kosten. Hij overleeft die fase en kan terugschakelen naar zijn eerste plan, de verwikkelingen leveren een kwaliteit op. Wegens ontwikkeling en onveilige koning is het evenwicht niet definitief verbroken. Hij verdedigt goed tot een hij een groot risico neemt door een toren te laten pennen, in tijdnood maakt de tegenstander een fout waardoor hij mat gaat. Niet foutloos maar tactisch en strategisch duidelijk vooruitgang, weer een dag minder strafkamp. Terwijl ik dit zit te tikken, Aaron is terug, tegenstander komt niet opdagen, dat wordt 6 op 9 en dikke kans op een prijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten