woensdag 27 december 2023

Ronde 2

Ronde 2 in een tornooi met veel deelnemers, dan krijg je het fenomeen van de walkover. Volodimyr beoefent dit in deze ronde, 2 pionnen voor op zet 9, met veel aanval dan ook nog. Makkie. Dat heb je dan als de eerste ronde verkeerd gaat. Ook Aaron beoefent dit, al veel minder evident tegen bijna 1500. Vanuit de opening heel aanvallend gespeeld, zwart mist een kans op veel actievere verdediging en gaat helemaal de mist in als hij een dame toelaat op f7. Het kost een paard (lokken - recht uit het boekje) en een roemloos einde. Ook een walkover bij Xavier : de jonge tegenstandster staat snel helemaal gewonnen, als bij wonder verschijnt nog een remise toreneindspel op het bord dat alsnog verloren gaat.

Thales bereikt lange tijd helemaal niks tegen een lagere ELO-tegenstander. Pas als de tegenstander een paard vrijwillig verkeerd zet, waar Thales het opsluit draait de partij zijn richting uit (mooi mat in 3 wel). Thales is een diesel, de schaakmotor moet nog in gang getrokken worden. Hoe verklaar je anders dat de opening op zet 3 al verkeerd gespeeld wordt, waar we ze een paar uur eerder nog bekeken hadden.

Nyssa krijgt een onbekende opening tegen, de stukken worden wel logisch gezet maar de laatste ontwikkelingszet blijkt verkeerd, een dubbele aanval met voorbereidende zet (ook al recht uit het boekje) kost een stuk tegen 2 pionnen. Het valt niet meer recht te zetten.

Tot hier de walkovers, de andere partijen krijgen een beslissende wending in tijdsnood.

Sidan speelt tegen de nummer 2 van verleden jaar. Het begin is een walkover, veel voordelen die al snel de f7 pion opleveren (mooie truc trouwens) waarbij de aanval verdergaat. Een eind verder valt een tweede pion maar gaan een aantal stukken de doos in waardoor de aanval stopt. Met 2 pionnen meer, meer tijd op de klok zou het moeten lukken. Zwart offert met weinig tijd op de klok een stuk om de witte koningsstelling te openen. Een wanhoopspoging of correct ? Er was geen tijd meer om dit te bekijken, hier gaat het ergens verkeerd. De druk is te groot, materiaal gaat verloren en het eindspel van dame tegen paard en toren met elk 5 pionnen kan niet gered worden. Jammer, Sidan speelt wel op niveau.

Drama bij MarkZ (zwart) : de partij gaat gelijk op waarbij wit veel tijd verbruikt. In vlammende witte tijdsnood gaat MarkZ een pion winnen. Tegenstander is gezakt tot op 1 sec, met increment terug naar 31 sec. MarkZ blitzt mee, neemt de pion met het verkeerde stuk en moet opletten voor mataanval. Hij blijft te snel spelen en kan onmiddellijk opgeven. Dat heb je als je met de jeugd optrekt, je vergeet de regeltjes die je zelf oplegt.

Mark zit in een klassieke franse stelling tegen een Nederlander, een combinatie die meestal niet zo goed werkt. Hij krijgt visueel een groot voordeel, veel ruimte, betere stukken, zwart zit compleet ingesnoerd. In deze tijden denk je dan strik errond, versturen zonder retour mogelijkheid en punt incasseren. Maar het is zo'n stelling waar je ondanks alle voordelen geen aanknopingspunt vindt. Het resulteert, al tegen middernacht, in een pion voorsprong die in tijdsnood weer verloren gaat. Het eindspel goed paard tegen slechte loper wordt makkelijk remise gehouden. Een mooie plusremise.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten