donderdag 28 december 2023

Ronde 6

De vorige ronde was goed, dus weer sterkere tegenstand op de meeste borden. Ik ervaar dan weer wat ik het laatste jaar steeds opnieuw moet constateren, net niet. Een ander thema deze ronde is Frans, zowel Xavier, Thales als MarkZ krijgen ermee te maken. Leuk dat ze allemaal dat ze de nota's volgen, MarkZ omdat hij ze wel 's doorloopt met Aaron, Xavier en vooral Thales omdat we ze herhaald hebben net voor de partij, ook daar is het net niet verhaal van toepassing.

Aaron kan het niet laten, voor zet 6 een centrumpion kwijt. Mijn vorige berichtgeving was trouwens fout, na nauwkeurige studie en vergelijking is deze tegenstander de kleinste speler. Die laat Aaron ferm zweten, het duurt lang vooraleer Aaron een speelbare stelling krijgt. Pas na een tactische fout kan Aaron een toreneindspel bereiken met gelijk aantal pionnen. Dat speelt hij een stuk beter als de tegenstander, komt 2 pionnen voor waarna wit opgeeft, de eindstelling zit volgens mij echter heel dicht bij remise. Net wel dus.

Nyssa speelt tegen +1400, maar dat is haalbare kaart gezien zijn eerdere resultaten. Nyssa wint een pion op b2. Een grootmeester heeft ooit verklaard dat nemen b2 altijd fout is, zelfs al is het goed. Met een vleugje nederlandse branie, hier was het ok. Ze doet het tactisch goed en komt een eind verder een loper en paard tegen toren voor. Dit levert al snel een pion op, met de goed geplaatste stukken en een vrijpion moet dit gewoon gaan lukken. Maar dan blokkeert het, de vrijpion wordt te snel opgespeeld (Nyssa vond dat ze moest forceren, gewoon rustig druk opdrijven was voldoende) waarna de tegenstander de 2 stukken voor een toren kan ruilen. Het resterende toreneindspel valt niet meer te winnen, net niet.

Volodimyr speelt het lange tijd heel goed en domineert heel duidelijk, kan op koningsaanval gaan spelen met een torenlift. Hij kiest voor een pion blunder waarna alles instort. Net niet tegen 1600.

Sidan bereikt tegen 1200 niks in de opening. Het is allemaal niet slecht gespeeld en hij probeert het zeer lang maar het brengt de tegenstander niet in de problemen. Het was engels na een omweg, de opzet klopte ergens niet ook al kan ik er de vinger niet opleggen. Remise.

Thales speelt de voorbereiding ok, met als thema geïsoleerde centrumpion. Hij doet het lange tijd prima, volgens de regels van de kunst. Tot hij heel opportunistisch op trip gaat met zijn paard, de terugweg wordt afgesloten en dan moet je creatief zijn. Tactisch wordt het ingewikkeld, ik dacht dat hij eruit kwam maar het gaat alsnog ergens fout. Net niet.

Xavier is een belangrijke zet vergeten in de voorbereiding, het kost 'm een pion. Hij doet het verder wel goed, zwart heeft ontwikkelingsproblemen en Xavier houdt de druk er goed op. Er waren kansen om de remisehaven te bereiken, het toreneindspel met pion minder gaat verloren.

MarkZ wijkt ook al snel af, er komt een ingewikkelde stelling op het bord die wel ineens gewonnen kon worden met simpele dubbele aanval. Naar verluidt stond de tegenstander later beter, de eindspel was wel degelijk remise.

Mark komt minder uit de opening, bereikt een heel eind later winnend voordeel. Concentratieverlies doet dit teniet, remise als logisch resultaat. Morgen proberen zoveel mogelijk te winnen, zodat we weer 's op de 3de rij kunnen spelen, daar zijn de gangen voor de toeschouwers breder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten